Tid att beskära
Nu i februari, när det inte finns så mycket annat att göra i trädgården, brukar jag börja beskära fruktträden. Vi har många träd och det tar ungefär en månad innan man gått runt alla äppel- och päronträd. Jag har inte gått någon kurs eller så, utan läst mig till hur jag ska göra och vad jag ska tänka på. För det första klipper jag bort alla smala grenar som pekar uppåt, inåt eller rakt neråt. Sedan tar jag bort grenar som korsar varandra. Tillslut går jag en bit bort och kollar in hela trädet så formen är fin från alla håll och att inget spretar ut.
Man får vara lite försiktig och inte gå fram alldeles för hårt på en gång för då skjuter trädet hundratals vattenskott. Ibland beskär jag därför även lite på sommaren, särskilt vattenskotten så att trädet ser snyggt ut på vintern.
Detta päronträdet är gammalt och ger hur mycket goda päron som helst. När barnen var små kokade jag dem, puréade och frös in i iskuber så blev det lagom stora bäbisportioner.
Detta är ett gammalt äppelträd i knopp. Det ger röda, fina juläpplen som jag förvarar ända till våren i orangeriet. Förra sommaren fick jag bara tre äpplen på trädet. Tyvärr blommade det när den sista snön kom i maj, vilket ledde till ytterst dålig skörd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar