På sommaren gör jag ganska mycket saft, ofta räcker den hela året. Jag brukar göra jordgubbssaft, både rårörd och kokt, rabarbersaft, vinbärssaft, men den jag tycker bäst om är nog flädersaften. Den svalkar allra bäst en solig och varm dag och den passar väldigt bra till mat. I år gjorde jag lite roligare varianter av flädersaft, en med smak av jordgubbar och en med smak av lime. Båda blev riktigt goda. Om man har tur kan man fortfarande hitta en blommande fläder i ett skuggigt läge och göra sig en sats flädersaft. Jag använder oftast detta receptet:
Koka upp 3 liter vatten. Rör i 3 kg socker och 100 g citronsyra. Tvätta och skiva 4 citroner och häll i vattnet. Plocka 40 fläderklasar, skölj av dem snabbt och tillsätt dessa. Låt saften stå 4 dygn i kylskåpet och sila. För att den ska hålla ett år, brukar jag alltid frysa ner den i glassburkar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar